#2 Hee zus

Ik vroeg aan Britt what it takes to survive buiten de Nederlandse grenzen. Aangezien zij haar thuisland vaker verlaat dan de gemiddelde Nederlander, lijkt ze mij een prima ervaringsdeskundige.

Handig, want stel je voor dat ik zou ook zoiets willen. Ergens warmer wonen lijkt me namelijk best lekker.

gezus22

Hier bijvoorbeeld.

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn volgens Anees Janee Ali, een of andere expat, het belangrijkst.Britt daarentegen waardeert haar zelfstandige vermogen en goede opvoeding het meest tijdens haar ervaringen in het buitenland. Een ruggengraat komt ook van pas. Je bent tenslotte op je zelf aangewezen.

Ik, de jongste van de twee, luister natuurlijk graag.

Tijdens haar halve jaar in Budapest kwam Britt erachter hoe sterk haar ruggegraat eigenlijk is. Eenzaamheid is een soort van keuze, want mensen ontmoeten gaat vrij gemakkelijk. Zo bleek. Nu maakt Britt nogal gemakkelijk vrienden en dat geldt niet voor iedereen. Dus volgen hier haar tips om te overleven zonder hagelslag, moeders wasmachine en voor ’t creeren van een social life buiten het thuisnest.

TIP #1 Doe zelf.

Doe wat je leuk vindt. Doe wat je zelf wilt en doe vooral níet wat anderen willen. Dat is het belangrijkste. Ik doe wat ik wil: ik woon in Italië en leer Italiaans. De kans dat mijn diploma misschien minder waard is omdat ik niet per sé relevante werkervaring op doe, neem ik voor lief. So be it. 

Wees egoïstisch genoeg.

gezus2

Dat ik gelukkig wordt van wat ik nu doe maakt alles goed.

TIP #2 Maak een lijstje.

Er zijn maar 24 uren in een dag en  7 dagen in een week. En in het buitenland lijkt de tijd en de dagen net iets sneller te gaan. Dit betekent niet uitstellen, maar doen. Maak een lijstje van wat je wil zien en doen. Zo heb ik nog steeds niet alles gedaan en gezien in Boedapest. Ik dacht ik toen, dat komt wel , misschien volgende week. Ja, niet dus. 

Maar dit jaar staat Boedapest gelukkig op mijn to-do-list.

TIP #3 Vrienden maken.

In grote steden over de hele wereld zijn meestal veel studenten, expats en andere mensen uit andere landen werkzaam of studerend. Via Facebook of websites zijn er vaak feestjes en andere activiteiten te vinden. Bijvoorbeeld, hier in Rome is een grote Facebook pagina voor Au-pairs. Ondertussen hebben we met 55 au-pairs geluncht. Zo leer je heel gemakkelijk veel nieuwe mensen kennen. En dan zit er waarschijnlijk wel iemand tussen die je mag. En als je zelf lief bent, misschien wel twee.

gezus223

Dus zoek op evenementen en de stad en tadaaa.

Een-kind-kan-de-was-doen. 

TIP #4 Nederland?

Ik mis Nederland niet. Dat komt natuurlijk omdat  Whatsapp, Facebook,Instagram en Skype en meer heerlijke apps bestaan. Je bent de hele dag door in contact met je familie en vrienden, als je dat wilt tenminste. Je hebt ook een hele grote reden om extra laat te reageren, of helemaal niet. Je bent tenslotte in een deel van de aardbol. Je kunt alles maken.

 En over de hele wereld verkopen ze tegenwoordig gewone, Nederlandse kaas. Ik vind trouwens steeds vaker, op de meeste gekke plekken Nederlands eten. Bijvoorbeeld in een Deense winkel in Rome verkopen ze Nederlandse stroopwafels.

En met stroopwafels op zak, houdt niemand je meer tegen.

 stroop

Dus waar wacht je nog op,   ga waar je wilt, wees waar je bent en maak je dromen waar.

Deel het met jouw wereld: Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Print this page

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *