5 dingen die je NIET moet doen als je leuk wilt schrijven

Leuk schrijven

Afgelopen woensdag  ging ik samen met meneer Bas Hollander (die vlogger die zo hoog kan springen) sporten en lunchen in Eindhoven. Allemaal onder het mom van ‘jij leert mij vloggen’ en ‘ik leer jou schrijven’. Hij vindt me schijnbaar grappig en wil weten hoe hij hetzelfde voor elkaar krijgt op papier. En ik, ik wil heel graag vloggen, maar, en ik geef dit hardop toe, ik durf niet.

Anyway: de workout werd beoordeeld met een 6,5, het was best wel gezellig én we aten een hele mooie salade bij The Happiness Café. Dit kun je trouwens allemaal terug zien op Youtube. Of ben ik de enige die benieuwd is naar mijn vlog-skills?

Leuk schrijven

Ik ben er van overtuigd dat Bas niet de enige is die leuker/sneller/grappiger wil schrijven, dus ik heb speciaal voor jou mijn tips even op-, en uitgeschreven. Lees ze. Bewaar ze en onthoud ze.

  1. Doe niet moeilijk

Veel mensen hebben de neiging om moeilijke woorden te gebruiken bij het schrijven van een tekst. Alsof ze dan opeens slimmer klinken. Ik wil niet horen waar je ‘alvorens’ was en wat je ‘zeer appetijtelijk’ vond. Dit geldt wat mij betreft voor alle teksten.

  1. Don’t be hartstikke nep

Dan komen we meteen op het volgende: persoonlijk schrijven. Ik denk dat dat écht het verschil maakt. Je moet schrijven zoals je bent. Schrijven zoals je het zou zeggen, zoals je het zou vertellen. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar je snapt m’n punt en oefening baart kunst.

  1. Je moet niet grappig zijn.

Grapjes op papier komen vaak moeilijk over, maak dus geen grapjes. Vooral niet als je twijfelt. En al helemaal niet als je ze moet uitleggen. Wanneer is iets grappigs? Zullen we zeggen: als je er zelf hardop om kunt lachen?

  1. Maak geen spelfouten

Jouw teksten zijn pas goed als ze lekker lezen. Spelfoutjes zorgen voor gefrons en gestotter en je bent vaak blind voor je eigen teksten. Is het een belangrijke tekst? Zorg dan dat iemand het na leest.

  1. Vergeet niet te schrappen

Hoewel je vroeger leerde dat je minimaal zoveel bladzijdes moest voltikken met Times New Roman in lettertype 12, zeg ik je nu dat schrijven vooral schrappen is. Niet alles hoeft gezegd en helemaal uitgelegd te worden. Less is inderdaad more, show & don’t tell it en welke spreekwoord kan ik nog meer gebruiken om dit duidelijk te maken?

Niet perse talent.

Misschien is het een talent, maar misschien is het een soort capaciteit die je kunt ontwikkelen. Door middel van deze trucjes en het maken van veel meters denk ik dat iedereen in ieder geval een leuke sollicitatiebrief/must read blogpost en/of perfecte Instagram bio voor zichzelf kan schrijven.

Door gebrek aan goede woordgrap en mooie afsluiting zeg ik nu: DOE JE BEST! 

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *