Sollicidingesen; Jezelf in een curriculum vitae

Eerder hadden we ’t al over de sollicitatiebrief, hoe je jezelf kunt zijn in een brief. Nu ga ik je vertellen over het cv, jezelf op een ander stukkie papier, net ff wat mooier.

cv

Dat is ook best wel belangrijk.

We beginnen met de indeling. Wat moet er in? Wat moet je negeren? Wat vind ik?

De meeste cv’s vertellen over opleidingen en ervaring, ik de wijsneus, vind dat je daarnaast ook op papier moet zetten waar je heen gaat, wat je wil en hoe jij het allemaal voor je ziet. Dat papiertje moet namelijk, naast je sollicitatiebrief, vertellen wie je bent. Het moet enthousiasmeren.

Ze moeten je tenslotte willen.

Ervaring

Als je het mij vraagt wint iemand met ambities het altijd van iemand met 6x zoveel ervaring en geen ambitie.

Op school vertelden ze mij dat je bijbaan geen relevante ervaring is en je die dus beter weg kunt laten.  Gewoon, negeren. Alsof- je-jarenlang-niks-deed. Oké, als je tachtig baantjes hebt gehad en het nooit langer dan een week volhield, dan telt deze tip niet. Maar als je net als ik al meer dan zeuven (ellendige) jaren voor dezelfde baas werkt, dan moet je vooral luisteren.

Zet die bijbaan op je cv,niet per sé prominent maar wel ergens aanwezig. Het bewijst van doorzettingsvermogen, hard werk en discipline. Werken naast je studie is hartstikke stoer.

Vergeet je stages niet, dat is ook ervaring.

Vrijwilligerswerk, geeft je een bepaalde warmte.

Britt, de wereldreiziger heeft in haar cv ook verteld over haar verblijven in het buitenland. Logisch, als je een internationale carrière ambieert.

Naast eventuele ervaring en een opleiding zijn er zoveel meer belangrijke dingen die er in moeten.

 

Goed beeld. Slecht beeld.

Foto’s zeggen meer dan woorden, zeggen ze.

Behalve een pasfoto. Pasfoto’s mogen wat  mij betreft verboden worden. Ik vind ze mensonterend, verschrikkelijk en totáál overbodig. Heb jij een pasfoto in jouw curriculum vitea ge-copy-and-pasted, delete deze dan meteen. Nu.

In plaats van die verschrikkelijke pasfoto waar je heel ongemakkelijk en oncharmant op staat kies je voor een spontane(re) variant. Een portret die, net als de rest, uitnodigend is.

Ze moeten je wíllen, snap-dat-dan.

Hierbij refereer ik trouwens niet naar een flink decolleté of zwoele selfies.
2014-02-02 22.06.09
Ik gebruik deze, super spontaan, echt.

Zwart witjes

Wij, degene die willen, laten ons zien, zorgen ervoor dat we opvallen.  Als jij met grafische vaardigheden een heel leuk cv kunt maken in ’t zwart wit, prima. Maar voor de rest ben ik all for een beetje kleur. Gebruik het om belangrijke dingen te laten opvallen, om het geheel leesbaarder te maken en geef ze wat om naar te kijken. Houd het kleurplaat gehalte laag en zorg er vooral voor dat het geen Excel kolommetje wordt met een opsomming van je kunsten.

Er is een verschil tussen simpel en gewoon super saai.

hire me

De mijne is zeegroen. Lekker mysterieus met accenten en mooie strepen ertussen. Leesbaar en leuk om naar te kijken. Je zou hem bijna inlijsten, geloof me.

Je vraagt je af waarom die niet paars is?

Ik ook.

Ambities
iemand met ambities is iemand die wil. Iemand die wil heeft een bepaalde drijfveer, energie, die werkt net zolang tot ‘t lukt en vindt dan weer iets nieuws wat –ie wil.  Springt ’s ochtends uit bed, gaat glimlachend te werk en wil steeds meer.  En daar zijn ze naar op zoek.

ambitie

Nevenactiviteiten
Zonder mijn geblog, geouwehoer en zonder die verslaggever in mij, zou ik een ongelukkige magazijnmedewerker zijn zonder ambities. Wellicht zonder levenslust. Het is dit schrijven en vertellen wat mij motiveert en op laat staan in de ochtend, oké, dit is een tikkeltje overdreven, maar mijn punt is duidelijk.

Activiteiten zoals hobby’s en bezigheden, seminars, of het up-to-date blijven door leesvoer laten zien wie je bent.

Je bent wat je doet en niet wat je zégt dat je doet.

Sociale kanalen

In een mailtje kun je makkelijk doorlinken, dan zijn ze een klik verder. In een pdf bestandje gaat dit net ff minder makkelijk. Toch zijn het jouw sociale media die zo interessant zijn voor een nieuwe werkgever. Ze zoeken je trouwens toch op, zo werkt dat ‘tegenwoordig’. Maar het is juist de manier om jezelf te laten zien in het dagelijks leven. Waar Twitter je over, waar bestaan je Pinterestmapjes uit en wat deel jij op Linkedin.

Facebook vind ik een no go, dat hoef je niet te plaatsen, vooral niet als je zo’n gekke/vieze/vreemde/beschamende filmpjes liker of deler bent. Keep that to yourself.

social

La language.
De talen die je spreekt, schrijft en helemaal kunt moeten er natuurlijk op, zorg er wel voor dat je het waar kunt maken. Maar de taal van je cv zelf is ook een keuze. Ik gebruik een mix. Ik vind Engels mooier en daarom kies ik ervoor om mijn zeegroene koppen een ander taaltje te geven. Extra opvallend en laat meteen zien dat je goed kan vertalen, of googlen. Britt-ik-leef-eigenlijk-uit-een-koffer kiest voor een all English résumé, logisch.

Tot slot.
Solliciteren is hard werken  en alleen jij kunt een beetje van jezelf erin stoppen.  Je curriculum vitae heeft regelmatig een schoonheidsbehandeling nodig en moet eigenlijk hartstikke dynamisch zijn want als jij niet bezig blijft, dan wordt je lui. En niemand wil een lui persoon.

Alleen voor degene die willen.

 

ps. Niets van dit bovenstaande geeft je garantie op een baan. Het maakt het solliciteren gewoon wat leuker.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *