BODY POSITIVITY: Tot hier en niet verder

body positivity

Ik heb hier al vaker wat over gezegd, maar ben er nog niet helemaal klaar mee. Ja, positief zijn is geweldig en een hele belangrijke skill, maar wat er nu gebeurt, is volgens mij iets anders…

Applaus

Als jij van jezelf houdt, ben je wat mij betreft een queen, dat is een hele mooie prestatie. Ik geef je een applaus, want dat verdien je.  Maar er zit een keerzijde aan de #bodypositivity trend die er gaande is, want is het een excuus of echt een levensmotto?

Is wel goed zo

Wat ik nu zie gebeuren is dat mensen inderdaad het nut gaan inzien van een positief zelfbeeld. Dat vind ik mooi. Maar wat me frustreert is dat het nu steeds meer neigt naar een ‘tevreden aanpak’. Een ‘genoegen nemen met mindset’. Je fysiek los van je geluk zien, vind ik leuk. Maar je gezondheid en welzijn los zien van je geluk, vind ik niet leuk.

body positivity

Dit dus niet

Als jij #bodypositivity gebruikt om jezelf minder te pushen/minder hard te hoeven werken, dan denk ik dat je nog een lange weg te gaan hebt. Iedereen, gezond of ongezond, fit of niet fit, heeft een reden om hard te werken voor (en aan) zichzelf. En daarnaast: gezondheid moet bovenaan staan.

Dat we niet allemaal maatje Doutzen hebben, weten jij en ik ondertussen. Dat ronde billen net zo prima zijn als platte kadetjes, ook. En dat we het gespierde ideaal niet allemaal moeten/hoeven nastreven weten we nu ook. Dat je met een hoger vetpercentage mooi bent, begrijp ik ook. Maar dat je jezelf minder pusht, minder hard werkt voor je eigen geluk en gezondheid, dat begrijp ik helemaal niet.

En dat is denk ik ook niet wat de #bodypositivity queens bedoelen.

body positivity

Dus

Body positivity is niet dat je genoegen neemt met minder zelfvertrouwen. Of gewoon genoegen neemt met minder. Het is geen mindset die je een vrijbrief geeft om je, ooit zo graag gewilde, plannen op te geven.

Wat dan wel, Ingèr Vierhout?

Ik denk dat verandering uit positieve zin, veel beter is. Dat je iets moet willen omdat het je mooi, leuk of beter lijkt. Je moet niet (of zo min mogelijk) uit angst, frustratie of negatieve grond handelen.  Ik denk ook dat blij zijn met wie je bent, verder gaat dan je spiegelbeeld. Ik vind/denk ook dat je juist doelen moet hebben. En ik vind dat je ook fysieke doelen mag hebben.

 

 

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *