Boedapest drie jaar later

Precies drie jaar later, ging ik terug naar Boedapest, mijn eerste buitenland avontuur. In mijn vierde jaar van HBO heb ik een semester (sept-jan) in het buitenland gestudeerd. Na drie jaar zijn er geen grote veranderingen: het voelde eerder alsof ik een maandje thuis ben geweest en weer terug ging. Kwam misschien ook omdat we in een hotel zaten om de hoek van ons appartement destijds. Dus elke ochtend liepen we dezelfde route als drie jaar geleden. Het voelde helemaal als vanouds…

Toch is er in die drie jaar wel iets veranderd:

  • Metro lijn 4 is ein-de-lijk af! Dat heeft ongeveer 10 jaar geduurd en is nogal een verandering bij Keleti station. Geen hekken, geen grote kranen meer. Nu gewoon een mooi park.
  • Szimpla en Instant ons favoriete ‘Ruin-pubs’ zijn schoner en opgeruimder. Ze hebben allebei een hoognodige opknapbeurt gehad, gelukkig is de sfeer nog even eigenaardig.
  • Er zijn fietspaden aangelegd, niet overal maar toch. Dat betekent ook: meer fietsers in de stad. Leuk!
  • Het Parlementsgebouw is uit de steigers. Het ziet eruit of dat het net is gebouwd. Iets te wit als je het mij vraagt. Maar blijft een uniek, gebouw, wat je moet zien als je in Boedapest bent.
  • De tuin van Royal Palace is af. Drie jaar geleden waren er overal hekken en zag ik niet wat er gebeurde. Nu kun je dus heel mooi vanuit de tuin omhoog lopen, inclusief een onmisbaar uitzicht. Vooral in het donker. Mijn favoriet is en blijft de chainbridge by night.

IMG_1569IMG_1797 

IMG_1599IMG_1757

Wat de afgelopen jaren precies hetzelfde is gebleven en wat ik hoop nog vaker mee te mogen maken:

  • De sfeer. De unieke sfeer vanBoedapest wat vaak als ‘bohemian’ wordt omschreven of als het nieuwe Berlijn. Ik vind het gewoon dat het een stad is waar je je niet druk hoeft te maken, alles mag en alles kan. Prachtige gebouwen spotten, drankje drinken in een van de ruin pubs, uitrusten in een van de badhuizen of gewoon een theetje drinken in een cafe. Een stad voor iedereen.
  • Het voelt als thuis. Als vanouds.  Het voelde niet alsof ik er drie jaar lang niet ben geweest: er verandert niet zoveel. En dat is maar goed ook, want het is er prachtig, leuk en Boedapest is altijd een goed idee. Ook als kerstcadeautje trouwens!
  • De metro lijnen in Boedapest zijn nog steeds de beste. Het was de eerste in Europa op het vaste land en volgens mij de meest makkelijke en fijne metro om mee te reizen in Europa.

Iedereen die van stedentrips houdt: BOEDAPEST moet boven aan je lijstje voor 2016 staan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *