Borrelpraat voor beginners

Netwerk, daten, spreekbeurten en betogen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je moet het zelf doen. Je moet zelf bedenken wat je zegt, hoe je praat. Je moet aan je houding denken, je gezichtstoestand, je haar, je tics of eventuele fronsrimpels etc.

Als het aankomt op zakelijke borrelgepraat zijn wij jongelingen opeens verlegen. Ik ook. Ik ben die ene met een grote mond en dure woorden, na een wijntje of in mijn eigen woonkamer. Ja zo een. Tijdens een groot evenement waar ik als verslaggever heel trots op ben om bij te zijn heb ik meer moeite met het uitspreken van deze termen.

carrie

Het probleem is

Ik wil graag slim overkomen. En ik ben niet dom, zeker niet. Maar ik overtref Einstein en mensen met tientallen jaren van ervaring niet. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor jou. En dat maakt ons onzeker. Niet dom maar onzeker, het laat ons doen twijfelen.

Als jij dat nou ook wel eens hebt, moet je goed luisteren.

Wat je eigenlijk zou moeten doen

I’m a firm believer of fake it till you make it.

Ja, echt. Make believe. Kei hard bluffen. Dat werkt. Niet arrogant of onbezonnen, arrogantie is alleen grappig op tv, maar gewoon een potje pokerfacen. Je weet niet alles, maar heus wel iets. Je bent zelfverzekerd, intelligent en dat diplómaatje geeft je power. Je kan dit.

En dat overtreffen van die indrukwekkende personen, dat is helemaal nergens voor nodig. Weet ik nu. Luisteren naar verhalen van ‘zij met meer ervaring’ en gewoon een beetje meepraten,  daar leer je van.

En geloof me, niemand weet het allemaal.

knowitall

Oke, let that sink in.

Deel het met jouw wereld: Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Print this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *