De reislijst: Andalusië VS. Catalonië

Alles over de verschillen die mij zijn opgevallen. Jij kunt ze onzin vinden,  maar dit is hoe ik het zie.

Twee gebieden in hetzelfde land, maar heel erg verschillend van elkaar. Zet Sevilla en Barcelona naast elkaar. Barcelona is een wereldstad, gemengd en aangepast aan alle culturen die er wonen. Sevilla is nog het ouderwetse Andalusië met het liefst alleen maar eigen dingen.

Het weer. Voor hoge temperaturen eind oktober dan is Andalusië perfect. Wij hebben 35 graden zien staan bij de kruisjes van de duizenden pharmacies en in Catalonië hadden we grijze dagen en regen en het was er écht een stuk kouder.

sevillavsbarce

De taal. Ik kan doordat ik nu een beetje Italiaans woorden linken, dus weet soms, min of meer en ongeveer wat er gezegd wordt. Ik herken het onderwerp, dat is beter gezegd. Maar Catalaans ligt duidelijk meer in de richting van Italiaans dan het dialect in Andalusië? Misschien ligt het aan het mompelen of het gebrek aan articulatie in het zuiden, in ieder geval: onverstaanbaar.

In Barcelona en omstreken wordt je echt niet aangekeken, maar twee blonde toeristenin een stadje als Huelva en je bent het gesprek van de dag.

Het eten. In Barcelona kun je alles kiezen. Van sushi tot kebab en van spaghetti tot Belgische chocolade. Maar in Sevilla zie je bijna overal Tapas met de dezelfde gerechten en kaart. Wij waren wel een beetje klaar met alles delen en kleine hapjes en wilde een flinke portie.

Geloof en tradities zijn sterk aanwezig in Andalusië. Met alles wat ze doen, denken en proberen. Er zijn gewoon complete dorpjes die nog gewijd zijn aan de tradities van eeuwen geleden. Mooi, maar ook apart om te zien dat het nog zo sterk leeft. Terwijl in Barcelona alles wordt omhelsd. Zo voelt het tenminste.

In Sevilla en de dorpen er om heen vinden ze het ook niet interessant om Engels te leren of iets over andere culturen over het algemeen. Terwijl wij in Barcelona bijna direct werden gevraagd waar kom je vandaan en wat doe je, in het Nederlands bijna. De interesse in iets ander dan Spanje is daar groter.

Andalusië VS. Catalonië

Andalusië is ouderwetser, nog heel erg Spaans, minder toeristisch. Zeker de moeite waard om ECHT Spaans mee te maken en cultuur te snuiven. Om te doen wat je er hoort te doen. Zoals Flamenco dansen en het drinken van Tinto de verano. Om echt op reis te zijn.

Catalonië is denk ik wel een land op zich in Spanje. Ik dacht wat stellen ze zich aan om als Provincie een land te willen worden. Maar vergelijk de provincies en je snapt het. Ze lopen voor en zijn veel verder dan andere delen van het land. Ze omarmen, delen en gebruiken culturen in de drukke stad als geen ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *