Discipline: hoe doe je dat toch?

Kijk naar mijn gezicht!

Ik zie de titel  ‘x aantal tips om discipline te krijgen’ steeds vaker voorbij komen. Ik open de linkjes graag, ben nieuwsgierig. Soms wanhopig. Soms verdrietig. Maar vaker nieuwsgierig…

Wat is discipline?

In mijn geval is het de maandag. Na een weekend bingen, geen idee waarom, maar veel te vaak, ben ik de maandag altijd vol goede moed en klaar om mijn doelen te crushen: maaltijden voorbereid, heel veel energie en buikpijn van het eten. Zin om het beter te doen is in ieder geval gekweekt.

smell

Is discipline hetzelfde als maandag?

Néé joh. Ik ben alleen op zoek naar de ware definitie van discipline in mij. Net als jij waarschijnlijk, anders had je deze blog niet gelezen. in mijn geval is discipline de maandag.

Maar, wat is discipline dan?

In mijn geval zou discipline zijn: Nee zeggen tegen chocolade, koek, Duo Penotti en extra alles. In ieder geval iets vaker mijn macro’s halen en daardoor volledig overtuigd zijn van mijn eigen kunnen. Niet schommelen tussen te weinig, te snel of te veel. Respectvol met suiker om gaan. Respectvoller om gaan met mijn micro nutriënten. Misschien zou balans mijn discipline zijn?

En dat dan, 7 dagen in de week.

Wat heb je nu dan?

Als zelfbenoemde fitgirl (of gymnius) heb ik heus wel een schepje discipline. Denk ik. Ik ga bijvoorbeel met gemak 5 keer naar de gym. Ontbijt, lunch en dineer ook dagelijks en heel graag gezond. Prefer zoete aardappel boven frietjes. Baseer mijn maaltijden grotendeels op groente. Eet veel proteine. Zeg heus wel eens ‘nee’ tegen lekkers. En werk ook best wel hard…

Dus, dat is discipline?

Neen, ik denk het niet. Ik vind discipline ‘iets doen wat je niet per se leuk vindt’, maar het toch doen omdat je weet dat het nodig is om je doel te bereiken. Discipline is dus nog een stapje voorbij hard werken en regelmaat. Discipline is bewust nee knikken, bewust kiezen. En dat keer op keer.

Even een minder serieuze foto om het ijs te breken...

In mijn geval, hier heb ik lang en hard over heb nagedacht, zou discipline zijn:

Er volledig voor gaan. Dus ook: nee zeggen tegen dat ene koekje, omdat ik weet dat het niet bij dat ene koekje blijft, vooral niet in het weekend. Nee zeggen tegen ‘savonds-teveel-snacken op vrijdag, zaterdag én zondag. En bijvoorbeeld in plaats (onbewust) kiezen voor hoge dosis suikers, een blokje om te gaan of een kopje thee te drinken.

Maar Ingèr, is  mijn discipline dan anders dan de jouwe?

Zet sinterklaas stem op: ‘Jazeker lieve lezer’. Mijn doelen zijn ook anders dan de jouwe. Mijn aangeleerde gewoontes zijn anders. Mijn dan wel niet geniale niveau is waarschijnlijk anders. Mijn omgeving is anders. Mijn situatie is anders. Dus ja. Mijn (gewenste) discipline is anders.

Kan ik dan niets leren van de tips van een ander?

Jawel joh. Blijf ze lekker lezen en raak gemotiveerd, geinspireerd zelfs. Maar bedenk je één ding:  je krijgt er geen discipline van.

Je krijgt geen discipline.

Discipline oefen je.

En blijf je oefenen.

Saai he?

Saai he?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *