Disciplinedingen: meer zelfbeheersing

Zonnige selfie (#300)

Mijn laatste blog was over discipline. Wilskracht, ook wel genoemd. Ik vertelde over de maandag, het doen maar vooral niet te-veel-laten. Ik besloot er vandaag een serie van te maken. #disciplinedingen

Vandaag dus deel twee…

‘Ik wil het, ik wil het, dus ik doe het.’ Dat roep ik wel vaker, maar ook de Libelle kopt het. Je weet wel, dat ‘heus niet alleen voor oude wijven blad’.

INGÈR

Mark My Fitness

Wilskracht kun je trainen
Volgens een of andere Ray Baumeister kwéék je discipline. Mijn woorden, weet je nog? De vraag is alleen, HOE DAN?

Succes, waar je discipline of wilskracht voor nodig hebt,  is voor iedereen anders. Niet iedereen heeft een killerbody als wens. Sommigen vinden carrière belangrijker of familie en het krijgen van keinders. Het grappige punt is: het behalen van succes –welk succes dan ook-komt allemaal op hetzelfde neer.

Net als bij een goede deadlift of het , geldt ook hier oefening baart hartstikke goeie kunst.

Blame it on je ouders
Een kind onverdiend staande ovaties geven doen veel ouders, maar dat heeft dus schijnbaar grote gevolgen. Mijn moeder vierde (en bewaart nog steeds) alle tekeningen. Noemde me muzikaal omdat ik de eerste 8 sec van ‘Roodkapje’ kon piano-en en juichte alles toe. Beloonde me ook met snoepjes. Of deed ik dat zelf?

2013-12-10 10.30.55

Ik kan nu dus, volgens meneer Baumeister, mijn ouders de schuld geven van het wel of niet gebrek aan discipline. Want zegt hij, wie zijn kind echt zelfvertrouwen wil geven, brengt het discipline bij door regels te hebben en niet altijd te applaudisseren.

Niet elke behoefte hoeft bevredigd te worden en niet elke emotie hoeft uitbundig getoond te worden.
Als millennial heb ik duizend en drie -of vier- dingen die ik moet houden, niet mag vergeten en echt wíl. Die vervolgens gedeeld moeten worden op social media. Opzoek naar ‘instant kicks’ en afleidingen vergeet ik einddoelen en de daarbij behorende regels nog wel eens.

Zoals toen ik besloot drie soorten Duo Penotti Pasta te testen, terwijl ik eigenlijk had afgesproken minder te snoepen. Dat afgeslankte lijf wil ik liever dan die overdosis suiker, maar toch ‘lekker’.  Klik op de link en wees getuige van de laagste vorm van zelfbeheersing. 

Allemaal leuk en aardig, maar de schuld verschuiven naar mijn ouders brengt me niet verder. Discipline wil ik, zelfbeheersing wil ik nog meer en die doelen bereiken: yes please! Jij ook toch? Dus, hoe gaan we voldoende van dat spul kweken? 

Next time!

ps. Dat boek is dus best een leuk kerstcadeau. 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *