Dit weet ik over plantaardig leven en zou jij ook moeten weten

Vroeger keek ik naar de Tofu’s en scheerde ik alle vega’s over één kam. Ik wist tot een jaar geleden niet wat veganistisch/plantaardig eten inhield. Als ik heel eerlijk ben, dacht ik meer in termen van ‘geitenwollensokken figuren’ en ‘zweefteven’. Sorry. Maar er was daarna niet veel tijd voor nodig om het steeds beter en écht te begrijpen. Dit is dus wat ik weet over plantaardig leven en eten en alles wat jij ook zou moeten weten.

Niet alleen voor de dieren

Ze doen het én voor de dieren én voor hun en onze toekomst. Ik probeer het woord te bedenken wat sexier is dan duurzaamheid en meer tot je doordringt. Jelmer de Boer deed dat goed in zijn Partij voor de Dieren blog. Dat we niet lekker bezig zijn en te weinig tijd besteden aan het verbeteren van ons aardbolslopende gedrag mag ondertussen duidelijk zijn.

Tenminste dat hoop ik.

plantaardig

Stel je voor dat ze Betty wilden eten?!

Je krijgt wél genoeg eiwitten binnen

Weet je wat ik denk dat het is, het is eigenlijk gewoon een verandering waar je aan moet wennen. Ook in groenten en granen zitten eiwitten die je lichaam nodig heeft. Kwestie van aanpassen, uitproberen en heel veel variëren.

Er zijn ook plantaardige koekjes

Als chocolaverslaafd koekiemonster is dit natuurlijk nr. motivatie killer: ik dacht dat er geen snoep meer in m’n bekkie mocht en dit daardoor voor mij gedoemd is om te mislukken. Maar wat blijkt? Oreo’s bijvoorbeeld, die zijn hartstikke plantaardig! En nog veel meer, leerde ik van het lijstje van The Fittest You.

plantaardig

Nooit meer uiteten, of toch wel? 

Wat ik heb geleerd van de meeste vegans die ik volg, is dat je zelf bepaalt hoe ‘streng’ je bent. Dat je jezelf niet per se vegan hoeft te noemen, maar dat je ‘mostly  plantbased’ kunt eten en toch wel goede karmapunten krijgt. Negeer de sarcastische toon, ik bedoel het goed. Daarnaast zijn er steeds meer toffe restaurants die zweren bij deze levensstijl, dus deze twijfel kun je meteen doorstrepen.

Het gaat vooral om bewustzijn

Niet alleen kun je het zien als een manier om bewuster te eten, het leert je (denk ik) ook iets over bewuster leven. Denk eens na over wat je eigenlijk kiest uit gewoontes en gemak. Denk eens na over waarom je ergens voor kiest, als het ook anders kan? Ik denk dat daar een wijze les in verstopt zit.

Let op: ik ben niet vegan, maar wél steeds vaker(plant)aardig.

Zoals je weet schrijf ik de meeste columns naar mezelf en zit ik hier al een tijdje over na te denken. Ik roep dus niet dat ik opeens Vegan ben en er een vaste hashtag aan overhoud. Ik bedoel meer dat ik hier écht over nadenk en er meer aandacht aan wíl besteden. Ik merk dat ik het al een tijdje ook aan het proberen ben: meer/vaker plantaardiger eten. En ik denk dat dát de eerste stap is: uitproberen, kijken hoe jij iets plant-aardiger/dier-vriendelijker/milieu-besparender kunt zijn. Op wat voor manier dan ook.

Heb jij hier al eens over nagedacht?

IMG_0343

Ps. Voor échte experts over plantaardig eten verwijs ik je graag door naar  @Saraipannekoek, @Thefittestyou en @alpro.

Pps. De nieuwe kwark van Alpro is plantvriendelijk én onwijs lekker. Daarover later meer! 

1 Comment

  • gudrunhespel@gmail.com' Gudrun schreef:

    Zo leeuuuk! Ik vind het écht een positieve evolutie dat steeds meer mensen hier bewust van worden…Zelf ben ik net als jij niet 100% vegan, zoveel mogelijk wel, maar soms, vooral op sociale gelegenheden, ben ik minder streng 🙂 Ik ben van mening dat alle kleine beetjes helpen, elke persoon die al méér plantaardig probeert te eten is een win. En yesssss het koekiemonster in mij is stiekem ook wel intens blij dat er ook voor vegans nog zoveel keuze is hihihihihi

    Liefs,
    Gudrun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *