Foodietour in Boedapest

Aan alle foodies, zoetekauwen en andere die gewoon van eten houden. Dit zijn de dingen die je niet mag vergeten te eten in Boedapest en/of mijn favorieten die ik daar graag eet. Ik ben geen grote fan van typisch Hongaars eten, maar iedereen zijn eigen smaak. Ik was verslaafd aan hoe ik het noemde ‘rolbrood’,  in het Hongaars; Kürtőskalács. Dit is een traditionele zoete lekkernij waarbij het deeg op een stok wordt geregen en vervolgens boven het vuur gebakken. Mijn favoriet is die met kaneel en suiker. Echt probeer die als je de kans hebt, dan snap je het meteen.Waar je op moet letten is dat de rol nog niet gebakken is als je hem besteld of nog beter als de stok nog boven het vuur hangt. Hoe verser en warmer, hoe beter. En onvergetelijker….

rolbrood

En als je er voor gaat: betaal er niet meer dan 300 forint, ongeveer één euro, voor. Toeristen op kerstmarkten laten ze er namelijk 1000 forint voor betalen. Nog niet veel, maar het heeft niets met de beste smaak te maken. De bakkertjes vlakbij metrostations met een oranje/rood logo zijn door mij goedgekeurd!

 

Restaurant/Foodie spots:

 • Strudelhuis: The Első Pesti Rétesház Cafe & Restaurant. Zit vlakbij de Basiliek en is een dikke aanrader. Het is écht Hongaars
  en je eet die strudels
  als zoete lunch, kickstart ontbijt of een heerlijk toetje. Anyway: je moet iets proberen. In het restaurant kijk je zo in de keuken waar ze altijd nieuwe strudelss aan het maken zijn. Er zijn verschillende vullingen en de bediening is top. Mijn favoriet? De appelstrudel met vanille ijs en kaneelsaus.
  Adres: Boedapest, Október 6. u. 22, 1051. Openingstijden:maandag t/m zondag 09:00-23:00
 • Markethal: in Nederland poppen de Foodhallen als paddenstoelen uit de grond in elke stad. Maar, hier hebben ze dus al eeuwen een overdekte markt met eten: groente, vlees, kruiden etc. Álles wat je nodig hebt om te koken als een Budapester. Boven vind je eettentjes waar je typische Hongaarse gerechten kunt proeven. Daar kun je ook de kraampjes vinden met alle souvernirs die je wilt van Boedapest; truien, secret boxes, traditionele kleding etc. Wat je hier moet proberen heet Lángos. Niet de normale versie met zure room en kaas, maar de Nutella variant! Het lijkt op een platgedrukte oliebol met de topping naar keuze.
 • Adres: Boedapest, Vámház krt. 1-3, 1093. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 06:00–18:00
 • Italiaan Don Corleone: Tegenover ons in de oude straat.  We noemden hem ook wel ‘onze redding’. Boodschappen doen is in Boedapest duurder dan buiten de deur eten, vandaar dat we hier minimaal twee keer aten of afhalen. Niet dat ik 2/3 keer per week pizza at en als een dikkie thuis kwam hoor,  mijn favoriet was (en is) namelijk de kip salade. Ja,  die had je niet aan zien komen hè? Maar echt, een simpele salade met genoeg kip en een hele lekkere dressing. En dat voor 890 forint (= €2,85)! Dus als je hotel in de buurt zit van Keleti station ga even langs in Nefelejcs utca.
  Adres: Boedapest, Nefelejcs u. 27, 1078. Openingstijden: maandag t/m zondag 11:00-22:00

eten

Tips voor drankjes en dorst:

 • Irsay wijn: heerlijk witte Hongaarse wijn die je overal kunt bestellen.
 • Palinka:  een vruchtenbrandwijn. Nu klinkt dat niet per se aantrekkelijk, maar het is een Hongaars shotje.  Een beetje vergelijkbaar met Limoncello in Italië. Een tip: vraag om de kersensmaak.
 • Somersby: De Jillz van het Oosten. Heerlijke fruitige cider voor als je ergens in een barretje een drankje gaat doen. Ik hou van appel, Cranberry en Blackberry, alleen de Peer versie vind ik dus niet lekker.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *