In gesprek met orthomoleculaire arts Franca van Refleqt Clinic

REFLEQT Clinic

Zoals je misschien al weet, ben ik een enorme wijsneus. Ik leer graag en dat is ook een van de redenen dat ik graag helemaal naar Haarlem ga, voor een gesprekje met drs. Franca van REFLEQT Clinic.

Ze studeerde geneeskunde en focuste zich eerst op de cosmetische kant. Daarna werkte ze bij Velthuis kliniek en hielp ze veel mensen met huidproblemen, maar ze zag ook dat er weinig aan de oorzaak werd gedaan. “Met een peeling kun je bijvoorbeeld tijdelijk acne klachten verminderen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, dan komt de acne gewoon weer terug.” Een logische stap was voor haar om orthomoleculaire geneeskunde te gaan studeren om zo de oorzaken van klachten te kennen en aan te kunnen pakken. Franca startte in 2017 haar eigen anti-aging kliniek, REFLEQT Clinic, waar beiden specialisaties samen komen.

Ik kwam bij Franca terecht voor een health check. Door middel van deze uitgebreide test zijn we aan de slag gegaan met verbeterpunten en zoeken we nu verder naar tekortkomingen qua voeding en leefstijl. Super interessant en ook super leerzaam, maar het verhaal van Franca en haar missie is minstens zo interessant.

Dus Franca, wie ben je en wat doe je?

“Ik ben cosmetisch en orthomoleculair arts en combineer dit bij REFLEQT Clinic. Daar help ik mensen bij het verbeteren van hun levensstijl. Ik kijk altijd naar lichamelijk en mentale stress en zoek naar puzzelstukjes”, aldus Franca. “In plaats van klachten te bestrijden, wil ik met de oorzaak aan de slag en dat is precies wat ik doe bij REFLEQT Clinic. Ik ben niet alleen, samen met huidtherapeut Liselotte Pauw en cosmetisch arts Dieuwertje Bax helpen wij klanten met uiterlijke en innerlijke gezondheid. Samen hebben we de missie om de kwaliteit van je leven te verbeteren.”

Het vak orthomoleculaire geneeskunde is niet heel bekend en valt bij de meeste verzekeringen nog onder ‘alternatieve geneeskunde’. Ik vroeg aan Franca of haar vak ook nog steeds wordt gezien als alternatief. “Ik merk dat er steeds meer artsen voor openstaan en er zelf meer mee doen, maar niet iedereen ziet de waarde ervan in. Ik vind het erg jammer dat, ondanks wetenschappelijke bewijzen, het vak nog niet door iedereen als volledig wordt gezien.

Steeds meer mensen zijn bezig met bewuster eten en gezonder leven. Het onderwerp ansicht houdt ons veel meer bezig. Ik denk dat mensen ook nog steeds heel veel antwoorden zoeken. Krijg je vaak vragen over het perfecte dieet?

“Ik vind het goed als mensen naar ideale manieren van eten zoeken, maar ik raad eigenlijk iedereen aan vooral normaal te doen en hun gezonde verstand te gebruiken. Start in ieder geval met een goede basis: eet gevarieerd, drink voldoende water, denk altijd aan je groente en fruit en zorg verder goed voor jezelf. Omdat iedereen anders is, is het niet slim om zomaar een dieet te gaan volgen waarvan je niet weet hoe het voor jouw eigen lichaam uitpakt. In de kliniek kijken we altijd naar individuele benodigdheden.”

REFLEQT Clinic

Maar meten is weten, toch?

“Als jij nog jong bent en geen gezondheidsklachten hebt, hoef je je niet zo vaak te laten checken, maar je leert er heel veel door. Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Dokters kunnen tekorten vinden en waar nodig advies geven over eventuele aanvullingen. Tekorten kunnen namelijk echt effect hebben op je gezondheid. Er is wel een verschil tussen de waardes die huisartsen aanhouden en de orthomoleculaire artsen aanhouden. Een orthomoleculaire arts zoekt naar waardes die voor jou optimaal zijn en niet alleen naar ziekmakende waardes.”

Wat is je persoonlijke missie?

“Dit is ook tegelijkertijd mijn grootste frustratie. Mensen denken hun gezondheidsklachten te moeten accepteren omdat er geen oplossing voor wordt gevonden in het ziekenhuis of bij de huisarts. Ik vind het onwijs belangrijk dat mensen weten dat er wel een oplossing kan zijn. Natuurlijk (nog) niet voor alles, maar veel klachten hoeven niet te bestaan. Het antwoord en de oplossing zit vaak in de voeding en leefstijl. Ik wil dat mensen weten dat dit bestaat, dat dit mogelijk is!”

Wat kunnen we van jou en REFLEQT Clinic verwachten?

“Ik ben de laatste tijd bezig met erfelijke onderzoeken. Om te kijken wat genen voor effect hebben op onze gezondheid en gevoeligheden en hoe je daarop in kunt spelen. Daarnaast ben ik ook van mening dat orthomoleculaire geneeskunde veel meer aandacht verdiend, of misschien moeten we het preventieve geneeskunde noemen.  Preventieve geneeskunde kan dan de pijlers voeding en leefstijl bevatten. Orthomoleculaire supplementen kunnen tijdelijk of langer ingezet worden om het lichaam weer goed te laten functioneren.”

Stiekem droom ik van een nieuw specialisme: preventieve geneeskunde, wat gewoon naast de andere reguliere specialisaties kan bestaan. Daar wil ik me hard voor maken!

Ik hoop REFLEQT Clinic veel verder te kunnen ontwikkelen. Dan kunnen we zoveel meer mensen helpen met voorkomen, in plaats van alleen bestrijden. Ik vind het tijd om de zorg te innoveren.”

Nu begrijp je waarom ik graag naar Haarlem ga voor een lesje wijsheid. Binnenkort meer over de (hele!!) andere dingen die ik bij REFLEQT Clinic heb gedaan en waar ik ook heel blij van ben geworden. Volg REFLEQT Clinic op Instagram en/of Facebook om op de hoogte te blijven van Franca’s plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *