Alle goede voornemens zijn hetzelfde

Dit is meer een waarschuwing dan een column, vond ik na het lezen ervan. Maar toch. Vandaag staat volledig in het teken van de ‘ik kan het niet mentaliteit’, die ervoor zorgt dat er niets van jouw goede voornemens terecht komt.

Het gaat altijd om een (drastische) verandering en dan het liefst op een zo’n gemakkelijk mogelijke manier. In december geloven we dat januari ons, op wat voor manier dan ook, de oplossing gaat geven. Dat een nieuwe volgorde cijfers, tweeduizend zeventien in dit geval, boem-klap-plots het probleem verhelpt of de gewenste situatie creëert.

En, ik ben niet de eerste die je vertelt dat blind vertrouwen op je goede voornemens, vaak niet de beste optie is. Het is ook niet de eerste keer dat ik dit vertel. Denk ik. Toch vind ik er ook iets moois aan. Het betekent namelijk dat je diep van binnen, wel weet dat je iets wilt of iets méér wilt. Dat jij ook meer uit die kan wil halen. Zij het, het onderste, of zij het slechts 100 ml. Kan me niet schelen. Het wil zeggen dat je iets wilt.

Het probleem is alleen dat we hopen op vlekkeloosheid en tegelijkertijd in ons hoofd hebben dat we het niet kunnen. Die ‘ik kan het niet mentaliteit’ is hardnekkig en belemmert je proces en hetzelfde geldt als je hoopt op een foutloos proces. Het is iets wat steeds terugkomt, op de momenten wanneer het moeilijk wordt.

Het is niet dat het hebben van goede voornemens of het uitstellen van mooie plannen tot 1 januari de reden is dat je gaat falen. Het is dat we vergeten iets aan onze ‘ik kan het niet’ mentaliteit te doen. Want als jij steeds zachtjes zegt, dat je het niet kan, dan kun je het ook niet. Dan heeft geen enkel plan nut, hoe concreet of uitgestippeld ook.

Mijn boodschap dit keer? Maak een goed voornemen van je ‘ik kan het wel (lekker puh)’ mentaliteit.

Dus, wat is jouw plan voor 2017? 

img_8612

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *