Gymnius: Ingèr’s aardappel

Een gymnius wil lekker koken, haar geliefde(n) verrassen met een heerlijke maaltijd én op de macro’s letten. I’ll show you hoe je dat allemaal en met gemak doet. Ik heb ook wat goed te maken na de bloemkoolpizza

 

Geïnspireerd door ons favoriete voorgerecht in Tenerife en onderbouwd door de wijze les van LAPT over het niet vermijden van koolhydraten, gaan we aan de slag met de doodgewone en oer Hollandsche aardappel.

Ik heb geen idee waarom wij Nederlanders dit zo zeggen maar:

‘Fruit een ui aan’ en gooi er, nadat je tranen zijn gedroogd, éxtra mager rundergehakt bij. Bakken tot ‘t bruin ziet.

Ondertussen pak je de grootste aardappel(s) die je kunt vinden en boen je ze schoon onder de kraan. Het liefst met een borstel waar je de afwas niet mee doet…

aardappel

Een aardappel onder de kraan

Prik gaten in de gewassen aardappels met een vork en stop ze voor 20 min in de magnetron. Kleinere of minder aardappels = minder minuutjes. Je kunt ook kiezen voor de oven en dus een nog-knapperiger-korstje, maar dat duurt véél langer en daar heb je niet altijd zin in.

Image (4)

Een kapotte aardappel

Nadat je de aardappels in de magnetron hebt gegooid, mik je gezeefde tomaten (of tomatensaus), oregano, rode chili peperpoeder (zo noem je dat toch?) en wat knoflookpoeder bij het gehakt in de pan.

Met een pan vol saus is het tijd voor extra flavour.  De makkelijkste optie: gebruik in plaats van gezeefde tomaten, Italiaanse pastasaus uit blik met een smaakje. Let wel op, dat is én meer zout én je verdient minder eer voor je kookkunstje. Een betere optie is: fruit tegelijkertijd met de uien een teentje knoflook aan, kies voor extra oregano, of nog beter verse oregano. Hou je meer van basilicum? Gebruik je dat toch. 

Als de magnetron piept, prik je nog een keer met een vork in de aardappel. Is –ie zacht? Dan mag die eruit. Niet? Minuutje erbij.

De gare aardappel snijd je open in de vorm van een kruis en daar gooi je wat van de gehakt-in-saus (eigenlijk gewoon bolognaisesaus) in.

Image (5)

De pas gepofte aardappel met een klein beetje kaas

aardappel

De aardappel klaar voor de oven

Nog niet overtuigd? Pak 30+ kaas, of minder zoute/vette kaas in sprenkelvorm of rasp ‘m zelf en leg dat bovenop de aardappel-met-saus. Zin in vet, een kater of je ‘vet’ macro’s nog niet compleet? Dan, maar alleen dan, is 48+  kaas the way to go.

In de oven dit keer en vijf minuten later heb je een opnieuw verliefde partner (die voor altijd bij je blijft), een koolhydraatrijke, heerlijke maaltijd én het idee dat je kunt koken.  Nog niet gesproken over het Instagramaardige plaatje.

Image (8)

De Instagram aardappel

En ja, ik was het meisje dat de doodgewone aardappel jaren heeft vermeden en zelfs een beetje haatte, omdat de zoete aardappel zóveel beter zou zijn. But he’s back and here to stay. 

Koken als een gymnius is makkelijk he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *