Haast hebben: de voor- en nadelen onder de loep

Haastige spoed is zelden goed maar toch doen we het. Hebben we het. Vooral ik. Ik heb áltijd haast, ook als ik het niet heb. Het zit er helemaal in. Dus ik vond het tijd om te kijken waar haast invloed op heeft en ik kwam tot een ernstige conclusie. 

Goede nieuws eerst

Ik begin met goed nieuws, want ik heb hier ervaring mee en focus mezelf graag op de brightside: een positief effect van een haastig karakter is dat je in de ochtend veel tijd over hebt. Je hebt geen uren nodig voor je douche of make up en ook je ontbijt is zo naar binnen gewerkt. Ik heb mensen die urenlang snoozen, 6 uur make-uppen en vervolgens ‘vergeten’ te eten, dan ook nooit begrepen. Zelfs als ik me verslaap, heb ik genoeg tijd.

Maar misschien zegt dat meer over mij, dan over jou. 

haast

Altijd op tijd

Komen we meteen op het volgende goede nieuws: je komt, met haast, niet zomaar te laat. Ik ben persoonlijk altijd te vroeg. Altijd en overal. Als ik te laat ben, is het de schuld van iemand anders. Echt. Haasten om te vroeg te zijn, hártstikke logisch.

The downside

Maar haast kent ook zijn donkere kanten en ik denk dat die het winnen van bovenstaande puntjes. Het is namelijk zo dat haast, als het er eenmaal ingepeperd is, invloed heeft op de kleine, maar belangrijke dingen. Op hoe je eet: je schrokt als een middel klein varkentje. Op hoe je loopt: je snel-wandelt, inclusief swingende heupen. En op hoe je schrijft: je schrijft als een klein, had-langer-moeten-blijven-kleuteren-jongetje in groep 3.

haast

Voer

Je bord is eerder leeg dan die van je partner. Je wil bij het opscheppen ook meteen beginnen met eten en als je écht honger hebt, is de haast in no-time vervangen voor hangry-ness. Vervolgens eet je zo snel, dat je niet eens door hebt dat je vol zit. Kleine ellendeling dat je bent.

Rennen

Je loopje zorgt ervoor dat vrienden, of kennissen die toevallig naast je willen lopen, half huppelend je proberen bij te houden en af en toe noodgedwongen de opmerking maken of ‘je haast hebt’. Nou, ja, altijd dus.

Dat handschrift

Je slordige handschrift heeft gevolgen voor jezelf én je collega’s. Ben je tekstschrijver en wil je notities maken bij het redactiewerk? Doe maar gewoon niet. Koop je een nieuw, chique notitieboekje met glitters en eenhoornfiguurtjes en kom je met het voornemen om er alleen heel netjes met een zwarte pen in te schrijven? Mislukt na ongeveer twee-en-halve minuut. Je blokletters worden verruild voor Chinese tekens en door de snelheid druk je zo hard in het papier dat de volgende 12 pagina’s voorgoed beschadigd zijn.

HAAST

Weg eenhoorn-met-glitters-notitie boekje.

Ademhalen

Haast hebben zorgt ook voor extra stress en stress is best wel onhandig. Maar daar kan een stressexpert je vast meer over vertellen. Als jarenlange ervaringsdeskundige kan ik je wel één ding vertellen: haal adem alsof je leven er NIET vanaf hangt. Maar chill ‘m en adem in en adem langzaaaaam uit. Beter voor je cortisol niveau, beter voor je leven, geloof me.

Dus, haast. Wat doen we ermee?

Minder snel leven is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want terwijl ik dit tik, krijg ik 100 meldingen binnen van Instagram en wil ik eigenlijk ook nog een video opnemen én online shoppen. Multitasken dus. Bestaat niet. Kan niet. Maar altijd haasten is niet goed. En ook zo onnodig! We hoeven niet meer te jagen zoals in de oertijd en te hollen alsof er een ontsnapte beer in je woonkamer zit. Dat notitieboekje wil ook niet mishandeld worden door jou en je pen en zo weet ik nog duizend redenen waarom je wilt stoppen met haasten. Anyway: haast is dus inderdaad zelden goed en ook nog eens veel minder nuttig dan je denkt.

Laten we stoppen met haasten! Hoe? Daarover een volgende keer meer. Het beseffen is stap 1, toch?

——————————————————————————————————————————

Ik ben ook leuk op Instagram. Volg me daar en je hoeft nooit meer iets te missen! 

 

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *