Health claims: complete onzin

Vezelrijk! Gluten free! Low Fat! No added sugar! Zero Sugar! 0% vet! High Protein! Volkoren! Betere keuze! De verantwoorde keuze! Super foods! Natuurlijk! In mijn rol food & health influencer (of wat dan ook) en als voormalig afval-queen móét ik dit zeggen: health claims zijn complete onzin.

Het is gewoon een kwestie van ‘Pick me’.

health claims

Gezond zijn vs. afvallen

Tegenwoordig is mijn relatie met eten verbeterd en eet ik wat ik lekker vind, snoep ik met mate en weet ik veel meer over wat wel of niet goed (voor mij) is. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat gezond zijn geen synoniem is van afslanken. Hetzelfde geldt voor voeding. Dat een yoghurt 0% vet heeft, maakt het ook niet altijd de beste keuze, integendeel. Een volle yoghurt is vaak ook voller in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor vlees en de health claims op kartonnen verpakkingen mag je vanaf nu helemaal vergeten.

Vrijwillig melkzuur drinken

Begrijp me niet verkeerd, eerst wist ik ook niet dat ‘meergranen’ en ‘vezelrijk’ niet hetzelfde betekent als volkoren. Ik wist niet eens wat volkoren in hield. Daarna dacht ik dat tarwe en gluten dikmakers waren en vermeed ik ze een tijdje. Vetten ontweek ik liever helemaal en ik heb zelfs vrijwillig een lactose-intolerantie test gedaan. Dat je daar (puur) melkzuur voor moet drinken op een lege maag, wist ik toen ook nog niet.

health claims

Het duurde even maar na een tijdje leerde ik dat de energiebalans, energie inname vs. energie verbranding, bepalend is voor het afvallen of aankomen in lichaamsgewicht. Niets meer en niets minder…

Beïnvloed door health claims

Grappig is het, hoe ik werd beïnvloed door health claims zonder überhaupt te weten wat ze betekenen. Dat ik zo hard op zoek was naar redenen, excuses en (snelle) oplossingen, in plaats van er voor te kiezen om echt iets te veranderen aan mijn gedrag.

Wat is gezond?

Als mij nu wordt gevraagd wat ‘gezond’ is probeer ik altijd kort te antwoorden, maar op een of andere manier verander ik een cliché gebruikende blondie. Ik vertel eerst over de basis en dat die bij gewone, pure voeding moet liggen en niet moet bestaan uit uit-pakjes-afkomstige-sausjes of andere kunstmatige smaken. Dat de basis niet saai is, altijd hetzelfde of beperkt tot een bepaalde voedingsgroep. Dat gezondheid een combinatie is van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat gezondheid een gevoel is en niet per se een cijfer.

De vraag ‘Ingèr, dit is toch gezond?’ vind ik dan ook een erg vervelend, maar om het een en ander te voorkomen ga ik hem voor-eens-en-voor-altijd en zwart-op-wit beantwoorden:

Gezondheid is niet helemaal suikervrij,  altijd 0% vet of koolhydraatarm. Gezondheid is een combinatie van verschillende factoren. Het is vitamines, mineralen en andere micro’s en macro’s. Gezondheid is beweging, goed maar ook ‘lekker’ eten en vooral daarvan kunnen genieten. Water drinken. Plezier maken. Gezondheid is vooral lekker in je vel zitten.

Gezondheid is, als je het mij vraagt, geen stempel of iets wat je moet claimen.

 

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *