Negatief denken is ook een skill

NEGATIEF DENKEN

We hebben het altijd over het ontwikkelen van het vermogen om positief te denken en met ‘we’ bedoel ik vooral mezelf. Moi. En dat terwijl ik soms nog steeds de koningin van de zelfspot én het slachtoffer ben. Maar what about negatief denken? Hoe zit het daarmee?

Geleerd van Disney

Positief denken is, zover ik heb ervaren, zowel onderdeel, als gevolg van je proces als je iets wilt bereiken. Je moet er immers in geloven. Dat weten we al sinds onze Disney-is-life tijd. Het is een veelbesproken vaardigheid die je helpt om doelen te bereiken en je gedrag te veranderen. En dan hebben we het over alle soorten doelen en ook alle soorten ongewenste gewoontes.

negatief denken

Vooral als het lukt

Als je de heer Google om hulp vraagt op het gebied van doelen bereiken en vaardigheden ontwikkelen, komt er vaak een standaard antwoord met ‘maak ze SMART’,  ‘lees een boek’, ‘meld je aan bij het LOI’ of zelfs ‘ga terug naar school, stomme analfabeet’. Het stappenplan voor het ontwikkelen van vaardigheden, soms een heel stom plan,  staat voor je uitgeschreven. Als je dan verder zoekt op positief denken, hebben we het vooral over de voordelen. ‘Je verrijkt je leven’.  ‘Het is de gemakkelijkste manier om succesvol te worden. Zeggen ze. Zeg ik ook, maar dan niet zo zweverig.

Want, jééézus wat zweverig. 

Wat ik bedoel

Iedereen heeft het over het ontwikkelen van je ‘positief denken’ skill. Maar die negatieve knop zit er maar te zitten. Er ergens naast. Vastgeroest. Komt te voor schijn op de donkere dagen. In de herfst. In de koude avonden. Bij honger. Bij onrust. Bij stress. Dat negatief denken is een jarenlange ervaren, ouwe rot in het vak.

Bij mij heeft het gezorgd voor een beruchte fronsrimpel.

Negatief denken

Kijk maar goed

Vergeet negatief denken

Dat negatief denken is, denkt de wijsneus in mij, een vaardigheid die je, zij het onbewust, járenlang hebt getraind. Op jouw manier. Zonder het te verdelen in SMART doelstellingen en zonder er ook maar een boek over te hebben opengeslagen. Sterker nog: je kwam er pas achter, dat je negatief doem-denkt, toen je iets wilde veranderen. Het gaat bijna vanzelf, toch?!

Shit weer. Kak toets. Klote spierpijn. Ik kan het niet. Ik heb honger dus ik moet eten en ik wil alleen maar melkchocolade pepernoten. 

giphy

Wat is het nou?

Is negatief denken een gewoonte? Of ook een ver-ontwikkelde vaardigheid die 4 van de 5 sterren op je CV zou innemen, als je daar tenminste eerlijk in was? Als je het mij vraagt is negatief denken inderdaad een skill. Eentje die je ontwikkeld door te oefenen en die verwaterd door ’t zoveel mogelijk te negeren. Eentje die je in ieder geval héél gauw moet vergeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *