SOLLICIDINGESEN; Jezelf in een gesprek deel 1

Vorige week verklapte ik al dat ik weer een spannend gesprek had. Ditmaal in Amsterdam, bij héle slimme jongelingen met heel veel pit in hun mars. Of gewoon veel in hun mars. Weet ik veel.

solliciteren

Ze zoeken een creatieveling, een strateeg met ballen en een eigen schrijfstijl. Ik schreef een enthousiaste brief omdat ik me aangesproken voelde. Ik loog niet. Ik voelde me aangesproken.

Ze werden enthousiast van mijn brief en willen kennismaken. Liever eerder dan later. Helaas heb ik een (bij)baan die m’n leven nogal eens belemmert, dus moesten ze eventjes wachten. Geeft me wel meer tijd voor de voorbereiding.

Deze voorbereiding vind ik minstens zo belangrijk als een enthousiaste en persoonlijke brief. Goed voorbereid is het halve werk.

me

Mijn voorbereiding ziet er als volgt uit:

Ik lees de vacature nog eens door. Vraag me af wat ze zoeken, wat ze willen en hoe ze dat beschrijven. Handig tijdens het vragen rondje of als je leuke termen wilt toevoegen aan je vocabulaire. Slim klinken is voor iedereen leuk toch?

Wat ik niet doe, of in ieder geval zoveel mogelijk probeer te vermijden, is mezelf in de put praten. Aan mezelf vragen of ik ’t wel zou kunnen, of de afstand niet te ver is en of ik er wel klaar voor ben. Aan dat soort gezeik heeft niemand wat. Nooit.

Wat ik doe nádat ik de vacature kan dromen is de website bekijken. In mijn branche ongelooflijk belangrijk. Vooral als je solliciteert bij een bijna helemaal en alleen online bedrijf. De onderneming in kwestie heeft een uitgebreide kennismaking van bijna ieder teammember op de website, makkelijker kan niet. Ik lees wat ze doen, ik lees tussen de regels en merk wat spelfoutjes op die ik snel probeer te vergeten. De wijsneus uithangen komt later wel.

Ik doe alsof ik ze leer kennen. Een beetje speeddaten.

kaas

Daarna bedenk ik mijn antwoorden op veelvoorkomende vragen. Waarom ben jij geschikt Ingèr? Wat zijn je goede eigenschappen? Wat de wat-minder-leuke maar net-niet-onuitstaanbare? Ik visualiseer het gesprek. Maak mezelf nóg enthousiaster.

Zorgen dat ik er klaar voor ben is wel het minste wat ik kan doen.

Ik stond extra vroeg op, met als bedoeling te sporten, mijn hoofd fris en leeg te maken voor een spannende dag ahead. Die planning wijzigde helaas maar wat wel betekende dat ik langzamer kon kauwen op mijn ontbijt en meer tijd had om de Tom Tom goed in te stellen. Als je last hebt van zenuwen is een potje fysieke inspanning zeker een aanrader, extra vroeg opstaan, minder koffie. Het zijn allemaal maarideeën. Feel free to use them.

smart

 

 

 

 

 

 

 

Doe ik dat de volgende keer ook.

Sollicidingesen is een full time job, een heel vervelende als je het niet goed aanpakt. Minder vervelend als je het kan combineren met een dagje Amsterdikkiedam.

Hier moet je echt eten trouwens.

Hier moet je echt eten trouwens.

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *