SOLLICIDINGESEN: Jezelf in een gesprek Deel 2.

Je hebt via de mail contact gehad, je bent opgevallen uit de –honderden-  sollicitanten, je doet mee in de running voor de baan, of de stage, of de werkplek of weet ik veel.. Het echte werk is in ieder geval begonnen.

Sollicidingesen.

Je komt op locatie, belt of klopt aan en geeft een hand. Die handdruk is je eerste impressie. Veeg je handen af aan je broek als je zenuwachtig bent, knijp niet te hard maar geef vooral geen slap handje. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een slappe handshake een ‘slap karakter hebben’, ruggengraatloos zijn en niet geschikt zijn voor de desbetreffende functie. Nee, voel je niet beledigd, ik overdrijf een klein beetje, maar een mening is zo gevormd.

handdruk

Alle gesprekken beginnen altijd met small talk. Voor je zaken gaat doen bespreek je hoe je reis was, hoe lekker ‘t weer wel-of-niet-is en hoe mooi het kantoor eruit ziet. Mijn gesprek was in het nieuwe kantoor van bedrijf X, het was helemaal zelf gestijld en zat vol met mannen. Daar moest ik natuurlijk even iets van zeggen.

obviously

Voordat jij aan de slag mag met jouw goed ingestudeerde praatje over jezelf en waarom jij geschikt bent voor deze baan, vertellen zij over het bedrijf. Goed luisteren is dan een must, dan kun je er later op inhaken. Bij mijn eerste gesprek woensdag vertelden ze dat ze beide hun studie niet hebben afgemaakt, simpelweg omdat het bedrijf al teveel aandacht opeiste. Dit betekende dus dat er niet inhoudelijk over mijn studie gepraat ging worden, thank you very much.

En ook dat zij mijn motto, -worden door te doen- , misschien wel meer dan ik begrijpen.

Alleen vragen beantwoorden is geen optie, die passieve houding hielp je misschien door school heen maar daar kom je nu nergens mee. Durf te vragen. Ik vroeg bijvoorbeeld schaamteloos naar hoeveel sollicitanten ze hadden, niet dat me dat iets kon schelen, maar daar kon ik wel op inhaken met, ‘Wat voor iemand zoeken jullie dan eigenlijk?’ en ‘Waar kijken jullie naar?’. Zo voorkom je ongemakkelijke stiltes en leer je ze een beetje beter kennen.

gettoknow

Dit is dus NIET de bedoeling

 

Als je net als ik van schrijven je vak maakt, is het leuk als je iets hebt mee gestuurd. Maar dat kan een architect ook, of een professional knutselaar. Laten zien dat je je vak leuk vindt, en dat enthousiasme kun je ‘t beste bewijzen door een stukkie. Ik doe dat met mijn blogs en artikelen, lezen zullen ze!

awesome

Bron: We heart it

 

Even op een rijtje:

  • Oefen op je handdruk. Stevig, geen geknijp en grijp niet te snel, dan heb je zo’n frans handje vast namelijk.
  • Vraag zelf ook. Hou het gesprek gaande.
  • Luister goed. Knik nauwkeurig en kijk alle personen in hun ogen aan.
  • Laat zien. Wat je kan, wat je deed en wat je doet. Dan weten ze meteen dat je geschikt bent.

Onthoud je mee? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *