Wat we van Oma leren

En daarmee ook mijn lievelingstaxi

Sommige dingen zetten je aan het denken en als Ingèr zijnde, denk ik al tikkend hardop.

Als het goed is heeft iedereen een oma, of twee. Een echte, knuffelende, cadeautjes-gevende en alleswetende oma met altijd koekjes, en advies,  in de keuken. Of een ander soort een oma, zonder koekjes, maakt verder niet uit.

De oma’s van mijn generatie hebben de oorlog meegemaakt, leerden vroeger zuinig te zijn met eten en drinken, waren de béste moeders voor onze lieve ouders en stonden aan het begin van de emancipatie waar wij, jonge meiden, zoveel aan te danken hebben. Ze breiden onze truien, paste op en brandden kaarsjes voor onze diploma’s.

Die lieve Oma’s. 

Mijn oma was m’n bomma, moeke, de buurvrouw, oppas, m’n boodschappenbuddy, onze strijkarbeider, de tuinier en tevens m’n favoriete voorbeeld.

 

En daarmee ook mijn lievelingstaxi

En daarmee ook mijn lievelingstaxi

Als superoma heeft ze, naast heerlijke recepten, mijn blauwe lievelingsblouse en heel veel herinneringen ook een hele flinke stempel achtergelaten.

10 levenslessen die ik leerde van Oma:

1. Hoe je moet praten met je gezicht, de grondlegger van, en geheel verantwoordelijk voor mijn fronsrimpel dus.  
2. Zelfstandig zijn. Onafhankelijk zijn. alles alleen willen en kunnen doen. Oftewel: Stronteigenwijs zijn.
3. Wat onkruid is en wat nou bloemetjes zijn. Hoe je de tuin moet schoffelen als een pro.
4. Eierkoeken met suiker is het beste ontbijt ever. Do not try this at home.  
5. Chocola bewaar je in een blik uit de jaren 20, achter slot en grendel in de kast.
6. Rummikub doe je met een pokerface.
7. Plastic bakjes kunnen meer dan 20 jaar mee, recyclen doe je zo.
8. De Libelle is niet alleen voor oude vrouwen,
9.  Hoe je een ‘das’ moet breien. Ik ben alleen ‘t ondersteunende riedeltje vergeten en heb de mijne nooit afgemaakt…
10. Borduren is wiskunde en vraagt veel geduld, wat ik dus nog steeds niet heb.

Van haar leerde ik dat je zuinig met je geld, maar nog vééél zuiniger op je lievelingsmensen moet zijn. Dat ouder worden komt met het herhalen van zinnen en het vergeten van boodschappenlijstjes en wat missen is…

Dat: “Oma’s aan de top”. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *